Zoeksuggesties

{{{name}}}

Product suggesties

{{{name}}}

Categorie suggesties

{{{name}}}

Merk suggesties

{{{name}}}

Bosbouw thema`s

{{{name}}}Nieuw
Aanmelden voor de Nieuwsbrief

De juiste beschermingsuitrusting bij het werken met de motorzaag

Gevaren bij werken in het bos

Gevaren bij werken in het bos

De gevaren bij werken in het bos worden vaak onderschat: vallende bomen of takken en de combinatie van scherpe gereedschappen en struikelgevaar. De kettingzaag ontwikkelt niet alleen een onstuitbare kracht die bij een klein moment van onoplettendheid niet alleen door het hout snijdt, maar ook ernstige verwondingen kan veroorzaken. Ook spanning in het hout, een onverwachte verandering van de houtstructuur of slecht onderhouden dieptebegrenzer kan tijdens het zagen de oorzaak zijn van de gevreesde terugslag. En dan hebben we het nog niet over het hoge geluidsniveau van een kettingzaag, die zonder voldoende gehoorbescherming blijvende gehoorschade kan veroorzaken.

Voorkomen van ongevallen door beschermende kleding

Voorkomen van ongevallen door beschermende kleding

Alleen de juiste beschermingsmiddelen kan u behoeden voor zware verwondingen. Een bosbouwhelm beschermt uw hele hoofd, dus ook uw oren, ogen en uw gezicht. Door de signaalkleur van bosbouwkleding bent u altijd goed zichtbaar, zelfs in slechte lichtomstandigheden in het bos. De veiligheidszaagkleding die bestaat uit een broek, laarzen en een jack beschermt u tegen de scherpe tanden van de zaagketting en kan ernstig letsel voorkomen. Maar let op: zelfs snijbescherming biedt geen honderd procent bescherming! Hoe veiligheidszaagkleding precies werkt kunt u verderop op deze pagina lezen.

Zaaglaarzen voor elke portemonnee

Zaaglaarzen voor elke portemonnee

Topfunctionaliteit gecombineerd met de beste bescherming

Zo werkt snijbescherming en voorkomt zware verwondingen

Blokkerende snijbescherming

Blokkerende snijbescherming

De snijbescherming in broeken bestaat uit een onderlaag van fijn geweven, uiterst sterke garen. Zodra een draaiende zaagketting op de snijbescherming komt, trekken de tanden dit beschermende materiaal in de aandrijving van de motorzaag. Daardoor wordt de zaagketting in een fractie van een seconde gestopt. Snijbescherming van klasse 1 remt een motorzaag met een maximale kettingsnelheid van 20 m/s. Helaas weet iedereen het nog niet: de bescherming is alleen gegarandeerd als de vinger al van het gas is, dus als de zaag uitloopt. Wie volgas in een snijbeschermingsbroek zaagt hoeft er natuurlijk niet op te rekenen dat de zaag tijdig zal stoppen. Maar ook in zo'n situatie kan de snijbescherming de verwonding aanzienlijk verminderen.

Ooit wel eens gezien hoe een snedebeschermer een kettingzaag stopt: in slow motion?
Klik hier om de video te bekijken

Overige inhoud

terug